utaZol

utaZol

Redmi Note 8T kamerateszt utazás alatt

2020. március 30. - azoltan

Bejegyzésemben egy gyakorlati beszámolót olvashattok a Redmi Note 8T kamerájával kapcsolatban, hogyan teljesít egy utazás során. Korábban egy Xiaomi Redmi 4X és egy Huawei P8 lite készüléket használtam, ezért ezekhez a telefonokhoz hasonlítom a tapasztaltakat, a fejlődést. A Redmi Note 8T kamerás képességeiről szóló előzménycikkemet itt olvashatjátok.

Pozitívumok

Főkamera teljesítménye

Mindenképpen nagy előrelépés a 48 megapixeles főkamera. Noha többnyire „csak” 12 megapixelen fotóztam, a készülék „pixel binning” technológiája miatt 4 pixelből olvaszt össze egyet így sokkal több a részlet. A többletmegapixel pedig esti fényviszonyok között is jól jön. Az éjszakai mód sokat fejlődött az általam ismert eddigi éjszakai módokhoz képest, annak idején a Huawei telefon is nagyon küzdött az esti fényviszonyokkal, most nem volt ilyen problémám: megbízhatóan sikerült kézből tartva éles képeket lőnöm, a készülék csupán néhány másodperc türelmet várt el a gomb megnyomásától cserébe. Tetszett a „zoom” funkció is, bár tudom, hogy a Redmiben csak egy „kamu zoom” van: 48 megapixeles kép közepét vágja ki, nincs a hátlapon zoom lencse. A sorozatfelvétel (Burst) mód is nagyon jól működik a rövid záridőknek köszönhetően, továbbá egész jó képeket tudtam menet közben, busz vagy vonat ablakából is lőni.

Az AI (automatikus témafelismerés) és a HDR módnak sok előnyét nem tapasztaltam, de semmiképpen sem teszünk rosszat, ha használjuk. A HDR módnál azonban ügyeljünk arra, hogy pár másodpercet szintén várjunk az exponáló gomb lenyomása után, valamint a mozgó témáknál ne használjuk. A tájképeken javíthat. A témafelismerés többnyire jól működött: növény, portré, szöveg, városkép témákat ismert fel többnyire a használat során. A színhőmérsékletet viszont nem mindig találta el rendszer, néhol hűvös, néhol élénkebb színeket tapasztaltam megegyező témát fotózva.

Egy „rendes” fényképezőgépen edződött fotósnak kissé fura lehet, hogy a készülék végig a legnagyobb, f/1.8-as apertúrát használja, ezen nem tudunk manuál módban sem állítani. Nyílván ez azért van, hogy a lehető legalacsonyabb értéken tartsa a gép az ISO (fényérzékenység) értékét. Az ISO-t emelve sokkal hamarabb romlik ugyanis egy telefon esetében a képminőség, így az automatika inkább a záridő nagyságát növelte. Kisebb fényviszonyok mellett viszont itt már a stabil tartásra ügyelni kellett. Jöjjenek a bizonyítékok a főkamera jó teljesítményéről, kattintás ide.

img_20200306_103510.jpg

Szelfikamera

Noha nem vagyok a műfaj nagy mestere, de nagyon szép képeket készített az előlapon található 13 megapixeles egység – gyakran mozgásban is. Kellemes meglepetés volt, sőt a full HD videóképességnek is örültem.

Akkumulátor

Közvetve ugyan, de a készülék akkumulátora is bírta az egész napi nyúzást. Napi 300-400 fénykép és néhány videó sem tudta lemeríteni a 4000mAh kapacitású telepet, így reggel 7-től este 7-től töltő nélkül elboldogultam maximális fényerőn – igaz többnyire internethasználat nélkül.

Se nem rossz, se nem jó

Panoráma fotózás

Szórakozhatunk panoráma fotók készítésével, az eredmény látványos. A készüléket viszont érdemes állványon vagy valamilyen stabil felületen tartani, mert felemás eredményeket kaphatunk.

Manuális beállítások

Örültem neki korábbi bejegyzésemben, azonban meg kellett állapítani, hogy nagyon nem használtam, mert az automatikus beállítások megfelelőnek bizonyultak az átlagos használat során. Ettől függetlenül külön öröm, hogy van.

Portrék

Külön kamera támogatja a portréfotók készítését, azonban leginkább szoftveres elmosásról van szó. A háttér elmosása hol jobban, hol kevésbé jobban sikerül, valamint a mozgás is zavarhatja a végeredményt. Kár, hogy utólag az elmosás mértékét már nem lehet szerkeszteni.

Negatívumok

A telefon nagyon akar hasonlítani a mai csúcstelefonok hátoldalán megtalálható kamera kiosztásokhoz, azonban elmondható, hogy a többi kamera megléte ebben az árkategóriában egyelőre felesleges.

Széles látószögű kamera

A készülék kijelzőjén nagyon látványos esemény mikor normál látószögről átváltunk széles látószögre. Sőt, mivel városlátogatáson jártam, sokat is használtam ezt a módot, hogy újabb perspektívákból több téma beleférjen a képbe. A széles látószögű képek azonban nemcsak felbontásban (az még nem lenne baj, mert 8 megapixel is sok mindenre elég), hanem minőségben is messze elmaradnak az elfogadhatótól. A fix fókusz miatt a közelben található tárgyak ráadásul életlenek maradnak, a lencse pedig nagyon torzít, hiába van bekapcsolva az automatikus javítás. Az olajfestményszerű eredményeket nézegetve pedig a régi Nokia 6300-ás telefonom 2 megapixeles fixfókuszos képei jutottak eszembe. A kamera ráadásul nem szerette a nagyon fényes témákat: 1/12000 másodperc körüli záridővel született fotók még az átlagnál is rosszabban sikerültek. Elvérzett azonban rossz fényviszonyok között, zárt térben (pl. templomok., múzeumok) is.

Igaz, ne legyenek túlzó elvárásaink se! Egy széles látószögű objektív egy MILC vagy DSLR fényképezőgép esetén is 100 000 forint feletti tétel. Nem várhatjuk egy 60 ezer forintos telefontól, hogy a közelébe érjen az elvárható minőségnek. A csúcstelefonok (aktuális Samsung Galaxy S20 Ultra vagy a mobilfotózás koronázatlan királya, a Huawei P30 Pro) érthetően már jobb minőséget (autófokusszal, képstabilizátorral) kínálnak, de súlyos százezrekért cserébe.

Makro fotók

Sajnos nehezen lehetett eltalálni az élességet és őszintén szólva a 2 megapixeles felbontás 2020-ban nehezen vehető komolynak. Ha makrózni akarunk, akkor érdemesebb a 48 megapixeles fotóból kivágni azt a részletet, amit szeretnénk megtartani magunknak. Íme egy elrettentő példa:

img_20200306_151659_1.jpg

Videós képességek

A felbontás már akár 4K-val is kecsegtet, én azonban Full HD 30fps-sel videóztam. Addig nincs gond, amíg stabilan, egy helyre irányítjuk a telefont, azonban a mozgásra, forgatásokra lassan reagál a készülék. Nem a videózás az erőssége, de úgy érzem, hogy jelenleg minden mobilgyártó a fotókra akar rágyúrni. Emléknek mindenesetre jók az elkészült felvételek, de ne mobillal kezdjünk vlogot indítani.

Mit pakolnék bele a készülékbe, ha a kifogott aranyhal kérdezné?

  1. Autófókuszos széleslátószögű kamera
  2. 3x-os nagyítás lehetősége
  3. Nagyobb felbontású makro kamera

Verdikt

Világmegváltó dolgokat összességében nem kaptunk, de a fejlődés érezhető. A Xiaomi fényképezésben eddig nem volt kimondottan erős, de látható, hogy ők is igyekeznek a fotós fejlesztésekkel. A nemrég megjelent Mi Note 10 Pro a 108 megapixeles pentakamerájával egy ilyen erődemonstráció akar lenni a kínai cégtől. Úgy gondolom, hogy jó úton járnak és egyre kevésbé kell kompromisszumot kötnünk fényképezésben mobiltelefon használatakor. A legkorszerűbb újítások persze szép lassan csúsznak le a középkategóriába, de előbb-utóbb, az évek múlásával megérkeznek. Legközelebbi utazásom alkalmával viszont a jó öreg DSLR gépet viszem magammal.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr4315561370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The pit 2020.10.21. 16:00:48

Nem tudom,mit vártál a gyári kamera szoftvertől.Ha google camera portal használnád meglátnád a gyárihoz viszonyítva a kép minőségének eltéréseit,ráadásul a gcammal tudsz raw-ban is fotózni és ha értesz a szerkesztéshez előhívhatsz a képeken még plusz részleteket is.Nekem is van dslr gépem de az utóbbi időben inkább telefonnal fotóztam gcam portal.

The pit 2020.10.21. 16:00:57

Ja és annyival többet nem tud a felső kategória kamera része sem mert mindegyik egy körömnyi érzékelővel dolgozik,azoknak a minőségében lehet inkább eltérés kicsit.
süti beállítások módosítása