utaZol

utaZol

A nagy mobilkamerateszt

Xiaomi Redmi Note 8T

2020. március 11. - azoltan

3 évvel ezelőtt foglalkoztam egy bejegyzésben a mobiltelefonos fotózással, melynek alanya egy akkori középkategóriás sztártelefon, a Huawei P8 lite volt. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, telefonok jöttek-mentek, alakultak a fényképezési szokások, de az mindenképpen elmondható, hogy a telefonos fotózás dominanciája nőtt az utóbbi évek folyamán. A készülékek – már alsóbb szegmensekben is – próbálják kamerás képességeikkel megszólítani a vevőközönséget. A felbontás mellé már kameralencsék számában is próbálnak egymásra licitálni a gyártók. Írásomban arra próbálok választ keresni, hogy a marketing jelszavak mögött valóban léptek-e előre a telefonok kamerás képességei annyit, hogy akár pótolni tudjanak egy jobb minőségű fényképezőgépet.

Mit tud a jelenlegi középkategória sztárja, a Xiaomi Redmi Note 8T?

Próbánk alatt egy Xiaomi Redmi Note 8T modell fog referenciaként szolgálni. Egy Redmi 4X készüléket váltott nálam, amely kamerás képességeivel nem voltam megelégedve (az előd Huawei képminőségben véleményem szerint jobb volt). 60 ezer forintos végfelhasználói árával (két éves magyarországi garanciával) az abszolút megfizethető kategóriába tartozik, emellett négy hátlapi és egy frontoldali kamerával csábítja a fotózásra (is) vágyókat. 4000 mAh kapacitású akkumlátora pedig végképp azt sugallja, hogy egy hosszú napot intenzívebb fotózással is kibír. Ha mégsem lenne elég az energia, akkor a mellékelt 18W-os gyorstöltővel fél órás kávészünetünk alatt már jelentősen (akár +50%-kal) feltölthetjük készülékünket. Na de elég a bevezetőből, kezdjünk a tényekkel: készülék kamerás paramétereinek bemutatásával.

 A hátlapon négy darab kamera foglalt helyet. Vegyük őket alaposabban szemügyre.

  • A legelső és a legfontosabb a főkameránk, mely 48 megapixeles felbontású (amiért erre szükség van, arra később részletesen kitérek). A főkamera rekeszértéke f/1,8, amely nagyon jónak mondható (minél kisebb a szám, annál fényerősebb az objektív). A képérzékelő mérete 1/2.25 inch. A fókusz típusa PDAF autófókusz, gyors fókuszidő és a mozgó képek gyors követése jellemzi. A fényképek tapasztalatom szerint mindig a legnagyobb elérhető blendenyílással készültek, ezt az értéket nem lehetett még a manuális módban sem megváltoztatni.
  • A második kamera egy 0,6x széles (120 fokos) látószögű lencse, amely 8 megapixeles felbontású. Fókusza fix.
  • A harmadik és negyedik kamera a portré (háttérelmosás) és a makro (közelkép) funkciókért felel, melyek 2-2 megapixelesek, a portrét sosem használja a rendszer egyedül, csak „besegít” a munkálatokba, a makró üzemmódban készült fotók pedig 2 megapixelesek.
  • Az ötödik, előlapon az első és egyetlen „szelfikamera” 13 megapixeles fényképet készít, fixfókuszos.

A kamera menüjébe betérve összesen 3 videós és 6 kamera funkció fogad minket, mindenképpen nagy növekedés a korábbi Redmi 4X telefonomhoz képest. A bőség zavara...

Videós lehetőségek:

  • Lassított: Videókat készíthetünk, melynek egy részét lelassítva 120 vagy 240 fps-es képkockákat kaphatunk. Látványos funkció sportesemények megörökítésére.
  • Rövid videó: Legfeljebb 15 másodperces videó készítése, filterek alkalmazhatók.
  • Videó: Széles vagy normál látószögben is videózhatunk. Normál látószögben 720p30fps, 1080p30fps, 1080p60fps, valamint 4k30fps felbontás is elérhető. Time-lapse funkció kapcsolható.

Fényképezési lehetőségek:

  • Fénykép

Itt a legcélszerűbb fotózni. 12 megapixeles fotókat készíthetünk, választhatjuk a 0,6x-os széles látószögű kamerát, a normál kamerát, valamint készíthetünk veszteség nélküli 2x nagyítású fotókat (amely gyakorlatilag a 48 megapixeles fotó közepét vágja meg nekünk). A képernyő felső csíkjában, LED vaku, HDR, intelligens kamera (témafelismerő), makro mód és effektusok kapcsolhatók azonnal. A jobb felső sarokból nyitható menüben pedig a képarányokon időzítőn, kompozíciós segédvonalakon, valamint a makett hatáson változtathatunk. A kamera természetesen megfordítható, ekkor azonban a széles látószög és a zoom funkció nem érhető el – csak a HDR-t, vakut, és az intelligens módot lehet állítani. Sok az információ, de annyit elmondhatok, a „fényképek” részben található funkciók lefedik az átlagos fotós igényeinek 80%-át. Egy hiányérzetem volt: a klasszikus módok (pl. tájkép, sport, hó…stb.) eltűntek, nagy valószínűséggel a témafelismerő mód áldozata lett ez az opció.

  • 48 M

A 48 Megapixeles felbontás nemcsak névérték, valóban kiválasztható. 48 MP ultra HD felirat akar minket a bekapcsoláskor elkápráztatni. A menüpont kicsit csalódás az állítgatás-mániásoknak: itt csak színeffektusokat állíthatunk, valamint csak a hátsókamerával lehet értelemszerűen fotózni.

  • Portré

A portrémód egy kis rekeszre rákattintva finomhangolható. Beállíthatjuk, hogy a szoftveres algoritmus mennyire mossa el a hátteret (f/1.0 – nagyon; f16 – kicsit) Jó hír, hogy a portréfunkció a hátsó kamerán kívül az elsővel is elérhető – háttérmosással együtt működik – első portrékamera nélkül is.

  • Éjszakai

Éjszakai mód alatt az exponálógomb lenyomása (vagy érintése :-D) után pár másodpercig stabilan kell tartani a kezünket, hogy elkészíthesse a készülék a fotót. Állítási lehetőségek nincsenek, a frontkamera sem használható.

  • Panoráma

Panorámafotó készíthető balról vagy jobbról indulva. Egy segédlet vezet végig a fénykép elkészültéig.

  • Pro

A vállalkozó szellemű fotósok, az állandó kísérletezők kedvenc része. Minden automata beállítás kezdetben, de a képernyő alsó részén állíthatjuk a

  • a fehéregyensúlyt: 2000 – 8000 K-ig vagy a szokásos beállításokat választva: napsütés, felhős, izzó…stb.
  • a fókuszt: 0 (közeli) -100 (távoli).
  • a záridőt: 1/1000 mp és 32 mp-ig
  • ISO (érzékenység) értéket: 100 – 3200 (az automatika azonban 3200-nál jóval magasabb értékekkel is eltérhet)
  • lencsehasználatot: széles, ultraszéles és makro lencse

A képernyő tetején még

  • állíthatjuk a fénymérést (középsúlyozott, átlag, pontszerű (spot))
  • kimutathatjuk a kiégett részeket (peak on módra váltva)
  • bekapcsolhatjuk a 48 MP Ultra HD funkciót
  • szín effektusokkal „ronthatjuk el” fotóinkat: élénk, latte, szóda…stb fantázianevekkel

Ha már annyira belegabalyodtunk a beállításokba akkor a bal felső sarokban a visszaállítás gombra kattintva mindent visszacsinálhatunk, azaz visszatérnek az értékek az auto vagy alapértelmezett beállításokra.

A specifikációk felsorolását és értelmezését lezárom, jöjjenek a tények, néhány tesztfotót szeretnék közzétenni, ezeket külön Google Drive mappába is feltöltöttem a teljesség kedvéért.

Éjszakai fényviszonyok

Széles látószögű kamera, 8 Megapixeles felbontásban.

img_20200226_174057.jpg

A készített fénykép kicsiben egész kellemes, de belenagyítva látszik az olajfestményszerűség. A színek mindenesetre rendben vannak, a kamera a fehéregyensúlyt is jól eltalálta.

Normál látószögű kamera, 12 Megapixeles felbontásban.

 

img_20200226_174106.jpg

A jobb kamerával sem több a részlet, sőt a fehéregyensúlyt sem találta el az automatika. Ez a kép vagy inkább a végeredmény nem tetszett.

2x (digitális) zoom, 12 Megapixeles felbontásban.

img_20200226_174110.jpg 

Noha elvileg ez a nagyítás nem jár részletveszteséggel, mert a 48 megapixeles fénykép közepét vágja ki a rendszer nekünk, a végeredmény nem meggyőző. A fényképezőt nehéz is volt kézbentartani, hogy ne történjen bemozdulás. A zoom-ot hanyagoljuk sötétben!

Normál látószög, 48 Megapixeles felbontásban.

A fénykép mérete miatt az alábbi linken nézhető meg teljes felbontásban.

Az eredmény a 12 megapixeles képhez hasonlít, kicsit több részlettel. Este mindenképpen ajánlott ekkora felbontásban fotózni vagy az éjszakai módot használni. A kép mérete azonban 12 Mbyte az eredeti 4,8 Mbyte-os helyett – tárolóhely szempontjából tehát nem mindegy.

Éjszakai mód, 12  megapixeles felbontásban.

img_20200226_174129.jpg

Kellemes csalódás volt ez a funkció: a fénykép elkészültére néhány másodpercet kell várni, azonban a (ajánlottan tájkép vagy csendélet) téma nem mozdul be: mesterségesen éles vonalakat, kontúrokat varázsol a szoftver és a részletek is jól megmaradnak. Mindenesetre a kép elég mesterkélt benyomást kelt számomra, de az átlagember biztos ezt vágná rá az eredményre: de jól néz ki!

A pro módot nem mutatnám be, mert jelen tesztben az automatikus beállításokkal szeretném bemutatni a lehetőségeket, mert az átlagos „userhez” a fenti lehetőségek állnak közelebb.

Nappali fényviszonyok

Sorrendben egy HDR funkció nélküli és HDR funkcióval készült fotót is közzéadok.

Széles látószögű kamera, 8 megapixel

img_20200229_094457.jpg

img_20200229_094457_1.jpg

Hűvös színek, a széleken nagy torzítások jellemzik a képet. A széles látószögű lencsén érződik a kisebb felbontás és a minőségi kompromisszum is a főlencséhez képest. Képnézegetésre mindenesetre lehet vele érdekes szemszögű fotókat készíteni, tehát jó ez a funkció. Sajnos az ítéleten a HDR (széles dinamikatartomány) funkció bekapcsolása sem segít.

Normál látószögű kamera, 12 megapixel

A fénykép mérete miatt az alábbi linken nézhető meg teljes felbontásban.

A színek rendben vannak, és hála a natív megapixelnek elégedett vagyok a részletességgel is. Kijelenthető, hogy itt jelentős az előrelépés a korábbi mobiljaim fotós képességeihez képest. A színek nem túlszaturáltak, hanem a valósághoz legközelebb állnak. Ez sokakat – főleg a samsungosokat – talán zavarhatja, de ízlések és pofonok… A képek HDR mód nélkül is teljesen jók, de célszerű street fotózáshoz, vagy természetfotózáshoz bekapcsolni ezt az üzemmódot is.

2x (digitális) zoom kamera, 12 megapixel

A fénykép mérete miatt az alábbi linken nézhető meg teljes felbontásban.

Azt kell mondjam, hogy hasonló eredményeket lehet mondani az előző bekezdésben megfogalmazottakhoz képest. Jó a kamera nagyításban is – öröm, hogy van ilyen lehetőség, még ha képkivágással is „csal” a kamera szoftvere.

Normál látószög, 48 megapixeles Ultra HD mód

A fénykép mérete miatt az alábbi linken nézhető meg teljes felbontásban. 

21,4 megabyte-os képméretet kaptam a sima 6 megabyte-os 12 megapixeleshez képest, de minőségben teljesen jó a „leskálázott” előd is. Nem érdemes tehát feltétlenül ultra módba kapcsolni nappal, de hátránya nem származik az embernek belőle. Mindenesetre a 48 megapixeles mód inkább marketing célokat szolgál.

Panoráma fotó – 14672x3520 képpont

A fénykép mérete miatt az alábbi linken nézhető meg teljes felbontásban.

A panorámafotó 42,9 mbyte helyet foglal, ahhoz képest hamar elkészül. Kevésbé részletes, de nagyon látványos funkció. Érdemes olykor használni. Mellékelek továbbá egy makró fotót is, silány minőségű és nemcsak az 1600x1200-as felbontás miatt.

Videós szekció - Éjjel-nappal Budapest

Őszintén megvallva nem vagyok operatőri vénával megállva, így tesztemben a videók kevesebb hangsúlyt kapnak.

A normál látószögű kamera négy felbontásban vesz fel:

  • 720p30fps
  • 1080p30fps
  • 1080p60fps
  • 4k30fps

A széles látószögű kamerával is készíthetünk videót, a felbontás viszont csak az alábbi lehetőségekre limitálódik:

  • 720p30fps
  • 1080p30fps

Jöjjenek a tesztvideók a fent megnevezett sorrendben. Egy éjszakai és egy nappali felvételt is közreadok. Ha őszinték akarunk lenni, akkor az első két videó (normál 720p30fps és 1080p30fps felbontás) ad kielégítő eredményt. A képstabilizálás is jól működik itt még, a széles látószöggel készült videóknak pedig nem sok értelmét látom, de gyengébbek is a normál látószöges társaiknál. Sok videó következik, ezért akit annyira nem érdekel az a téma, az ugorjon nyugodtan a videók utáni összefoglalásra.

Összefoglalás

Elégedett vagyok a telefonom tesztelgetése után, ugyanis kijelenthető: van előrelépés mobilkamerás fronton a középkategóriában is. A régebben csak prémium telefonok kiváltságai lecsúsznak az alsóbb szegmensekbe is. Számomra a Xiaomi olyan telefont adott amely 60 ezer forintért

  • nagylátószögű kamerát kínál, teljesen új aspektusú képek készítését teszi lehetővé,
  • veszteségmentes 2x nagyítást biztosít 12 megapixelen
  • jól használható éjszakai fényképmódot kínál
  • akár extra részletgazdag 48 megapixeles fotók készítését biztosítja
  • teljesen manuális beállítási lehetőségeket ad alternatívaként
  • és nem utolsó sorban jó képstabilizáló rendszerrel ad tűrhető 720p30fps és 1080p30fps videókat.

Nincs végső válasz a kérdésemre

Nyitva áll azonban még mindig a bevezetőben feltett kérdés:

Valóban léptek-e előre a telefonok kamerás képességei annyit, hogy akár pótolni tudjanak egy jobb minőségű fényképezőgépet?

Kérdésemet azonban nem tudom teljes egészében megválaszolni, ezért egy cikket szeretnék még arról írni, hogy utazás alatt mit lehet kihozni a Redmi Note 8T kamerájából – akár a manuális lehetőségekkel megsegítve is. A verdikttel hamarosan jelentkezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr3615497570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása