utaZol

utaZol

Se nem Buda, se nem Pest - Csepel két keréken

Budapest-sorozat (3. rész)

2020. május 15. - azoltan

Kevés embernek jut eszébe, hogy Budapest XXI. kerületét, Csepelt felfedezze két keréken, pedig sok érdekességet tartogat az odalátogatók számára. Túrám alapja a BKK honlapján található, kifejezetten kerékpárosoknak készült térkép „javaslata” volt, mely szerint a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág mellett egy ún. kerékpáros zöld út vezet végig (gyakorlatilag a Gubacsi hídtól Budapest közigazgatási határáig).

Külön jó hír, hogy a kerület viszonylag jól kiépített kerékpáros-úthálózattal rendelkezik, már a Rákóczi hídtól kerékpárút vezet a szigetre, így nem kell a 2x2 sávos Weiss Manfréd úton közlekednünk, amely csúcsidőszak alatt nagyon forgalmas. A sziget bejáratánál az út (és még sok minden más) névadójának szobra látható, ahol elolvashatjuk, hogy pontosan mit is köszönhet Csepel és az ország Weiss Manfréd munkásságának.

A RÁCKEVEI-DUNA ÁGA

Mielőtt beérünk a kerületbe, a Corvin út előtt még érdemes balra fordulni, ahol régebbi, kiállított repülőket csodálhatunk meg. A Corvin útról már táblázás vezet a Gubacsi híd irányába, az elágazásnál a háttérben a Kossuth Lajos kéttannyelvű szakgimnázium található, amely azért érdekes, mert az épület a „szocialista realizmus” jegyeit viseli magán, az építészet iránt rajongók mindenképpen nézzék meg kívülről alaposabban. A kerékpárút ezután rákanyarodik az Ady Endre útra, ahol panelépületek árnyékában tekerünk tovább a Duna utca irányába (balra), a Duna utcánál elkövettem egy hibát: a hídig mentem. A Gubacsi hídtól a part mentén elindulva azonban csak Kolonics György Vízisport Központ zárt kapuiba ütköztem. Előbb el kellett volna fordulnom Csepel-gól FC „stadionjának” irányába, amely után érünk ki a vízpartra. Az út minősége itt már murvás, országúti kerékpárral nem ajánlom a szakaszt. Trekking kerékpárommal azonban szépen végigtekertem az útvonalon, amely a Kolonics György sétány nevet viseli. A környéket (Daru-domb) mostanság újították fel, a panelek szomszédságában különböző sportpályák, ücsörgésre alkalmas helyek, MTB pálya, fitneszpark szolgálja a lakótelepen élők pihenését és nyugalmát. A víz mellett haladva azért tapasztalni szúnyogokat, és ottjártamkor (napnyugtakor) sok gyalogossal találkoztam – inkább nekik szánták ezt az útvonalat, azonban biciklizhetünk is rajta nyugodtan, ha a murvától nem ijedünk meg. Eltekerünk a Kis Duna tanösvény mellett és a Csepeli Strandfürdő mellett is, árnyékos fák alatt és vízparti, már-már vidéki hangulatban tekerünk tovább. A zöld útvonal egészen Budapest határáig tart, egy kondipark jelzi a végét. Innen tovább lehet folytatni az utat az Üdülő soron Szigetszentmiklós irányába, de én jelen bejegyzésemben Csepel egyéb érdekességeivel szeretnék foglalkozni, ahova érdemes még elkerékpározni.

A TAMARISKA-DOMB

A Kis Duna Tanösvénynél a Dunának háttal elindulva egy kisebb dombra visz fel utunk, a Tamariska-domb természetvédelmi területnek van nyilvánítva. A dombra egyébként szépen rendezett kertes házak között jutunk fel, amely meglepő lehet egy Csepelt kizárólag „panel-telepként” számon tartó embernek. A domb oldalában egy 56-os emlékhelyet is találunk.

SZENT IMRE TÉR ÉS CSEPEL MŰVEK

A túránk elején említett Weiss Manfréd-Corvin körút kereszteződésnél érdemes elmenni egyszer a Kossuth Lajos utcának, pár perc tekerés után a kerület központi terén, a Szent Imre téren találjuk magunkat. A tér közepén a Kisboldogasszony római katolikus templom található. A tértől nem messze találjuk a Csepel Művek grandiózus bejáratát, az iparterületre betekerve a Duna lejáró utcában láthatunk egy kerítésre kitett Bubit, valamint a nagy múlttal rendelkező Csepel kerékpár székhelyét is felfedezhetjük. Fénykorában máshogy nézhetett ki ez az iparterület, de annyit elmondhatok, hogy még most is hatalmas.

Én kellemesen csalódtam a kerületben. Budapest egyik dinamikusan fejlődő részével és sok más apró érdekességgel találkozhattok, ha túrátok célpontjaként Csepelt választjátok.

A budapesti kerékpározási lehetőségekről két cikket is írtam már, a budai útvonalakról szóló beszámolót itt, a pesti útvonalakat részletező bejegyzésemet pedig itt fedezhetitek fel.

Kihagytam valamit fontosat? Ti mást is megmutatnátok Csepelen? Írjátok meg kommentben!

A fényképre kattintva rövid képgaléria nyílik a látnivalókról.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr3115695704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása