utaZol

utaZol

Milyen fényképezőgépet vegyek?

2020. július 07. - azoltan

Sokszor tettétek már fel nekem ezt a kérdést, ezért röviden összefoglalom bejegyzésemben, hogy mik a lehetőségek, ha szabadidős/utazási célból vásárolunk fényképezőgépet. Árban emelkedő sorrendben haladunk.

KOMPAKT GÉPEK (kb. 50 ezer Ft-ig)

Rég volt és elmúlt az az időszak, amikor mindenki zsákszámra vásárolta a megfizethetővé vált olcsó kompakt gépeket. Tapasztalatom az, hogy sajnos minőségre ez a kategória nem javult az évek során. Egy fényképezőgépnél alapvetően három sarkalatos pontra kell figyelni: szenzor, fényerő, optika tulajdonságai – ez a kategória mindenben elvérzik: kicsi szenzor, kicsi optika és gyenge fényerő a jellemzője. Noha felbontásban már itt is sokat adnak, ma már tudjuk, ez nem minden. Egyedül a mérete és ára jelenthet előnyt, bár itt is megjelentek erős versenytársak, ld. a cikk végén lévő kakukktojás kategóriát.

panasonic.JPG

BRIDGE GÉPEK (kb. 50-100 ezer Ft-ig)

Első fényképezőm ilyen kategóriába tartozott. Nagyon szerettem, sokat fotóztam vele és sok mindent megtanultam rajta. Utólag fáj a szívem, hogy eladtam, jó lett volna manapság megmutatni az egyébként 5 megapixeles és 10x zoomátfogású masinát. Tetszett a nagy zoom-átfogás, az elérhető manuális módok, valamint a masszív felépítés. Egy nagyon sokoldalúan használható fényképezőgép-kategóriáról beszélünk, manapság legalább 20-30x-os zoomátfogást és tizenvalahány megapixel felbontást biztosítva, lesifotósoknak elérhető áron. Akkoriban még nem néztem utána a pontos paramétereknek, de ma már tudom: a képérzékelő általában kicsi, és az optika fényereje gyenge ezeknél a modelleknél. A hátrányok ellenére nem elvetendő vásárlási opció.

finepix.JPG

HIGH-END KOMPAKT GÉPEK (100 ezer Ft felett)

Nagy fényerő, viszonylag nagy méretű szenzor jellemzi őket, gyakran prémium minőségű (pl. fém) borítással. Kicsi méretűek, ezért néhány profi is használja őket street fotózásra. Hátrányuk a bővíthetőség hiánya, az objektív még ennél a kategóriánál sem cserélhető – bár ez az átlagfelhasználókat nem zavarja. Aki utazásra keres minőségi gépet, annak ez a kategória meleg szívvel ajánlott.

high_end.JPG

MILC GÉPEK (100 ezer Ft felett)

A MILC, azaz tükör nélküli cserélhető objektíves gépek még népszerűbbek a high-end kompakt gépeknél is: kis méretüket megtartva még nagyobb fényérzékelővel rendelkeznek, objektívük pedig cserélhető az aktuális témának megfelelően. Utazásra szintén tudom őket ajánlani, főleg hogy a képernyőre bökve bárhova tehetjük a fókuszt. Sokan videóznak, vlogolnak is velük. Figyelembe kell azonban venni, hogy az objektív-park bővítése a későbbiekben súlyos tízezreket emészthet fel, mert az alapból kapott objektívek „kevésbé” professzionálisak külön megvásárolható egyéb társaiknál.

sony.JPG

DSLR (TÜKÖRREFLEXES) GÉPEK (100 ezer Ft felett)

A fényképezőgépek elitosztálya, bár régi fényük mára kissé megkopott. A trendek a tükör nélküli irányba mozdulnak, bár a fotós társadalom még megosztott arról, hogy a tükörreflexes gépek sorsa már milyen irányt vesz. A kategóriát lebecsülni nem szabad, mert sokáig fognak még vele fotózni, igényes amatőrök is. Sokak számára ez volt és lesz is a fényképezőgép. Én jelenleg egy ilyet használok (ha nem mobillal fotózok) és meg vagyok elégedve vele. Jó a képminőség a nagy szenzor miatt, megfelelő zoomátfogás a beszerzett másik objektívemnek hála és mellesleg jó a készülékház masszív felépítése. Hátránya, hogy nehéz, sok helyet foglal és csillagászati összegeket elkölthetünk rá, ha még bővíteni akarjuk. Kitobjektívvel vásárolva szintén nem kapunk nagy átfogást, de táj és városfotózáshoz az „alapobjektív” is bőven elég.. Ne vessük el tehát a DSLR-t, ha minőségi fényképek készítésére vetemedünk, rátalálhatunk egy-egy jó ajánlatra a weben, főleg sok a kifutó modell manapság.

d3100.JPG

KAKUKKTOJÁS: MOBILTELEFON (középkategóriától ajánlott: kb. 80 ezer forinttól)

Külön cikket érdemelne egy kompakt gép vs. mobiltelefon összehasonlítás, érdekes eredményre jutnánk véleményem szerint. Úgy gondolom, hogy egy kompakt gépet simán kiválthat egy legalább középkategóriás mobiltelefon, mert noha itt is kicsi a szenzor és az optika sem nagy a méretkorlátok miatt, de szoftveresen sokat javít a mobilok képfeldolgozási algoritmusa a végeredményen. Bevallom, hogy kerékpározásaim során én is mobillal fotózok, mert egyszerűen a DSLR gépet nem akarom magammal hurcolni az úton, ráadásul mobillal pár másodperc alatt jutok kész fényképhez.

a71.JPG

Kihagytam valami fontosat? Más a véleményed? Írd meg kommentben, hogy te mit gondolsz a témáról!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr9015987618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.07.08. 16:49:01

Igen, kihagytál valamit.
A mivel fényképezzek kérdést megelőzi a mit akarok fényképezni, milyen elvárásaim vannak kérdése, és utóbbi egyben választ is ad a mivel kérdésre.
Tehát ha hasznos tanácsot akarsz adni akkor azt kellene ecsetelned hogy mire használhatóak, ill mire nem, az egyes kategóriák.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.07.09. 08:52:58

Aki utazik, az nem fényképezkedni megy. Hanem világot látni. Kb, ha valaki elmegy egy pár napos fesztiválra, azért megy, mert jól akarja magát érezni, és nem vadidegenek szórakoztatni, kutyát nem érdeklő fényképekkel. Illetve, maga a fényképezőgép miatt sem akar izgulni. Eltörik, ellopják, cipelni kell - vagy minek bambuljon napi szinten órákat a gép mögött a tonnaszámra gyártott (már említett kutyát nem érdeklő) tartalmat elkészítendő? Mikor bulizik jót az ember? Ha max a mobilját viszi magával. De valamiért akkor engedik el igazán magukat, ha a mobilt is otthon hagyják... anno elmentem Ázsiába fél évre úgy, hogy csak a fejlámpám volt az egyetlen egy elektromos eszköz nálam. Mindenkinek javaslom a digitális detoxot...

azoltan 2020.07.12. 12:18:28

@clemens: Mit is szoktak az emberek utazási célból fotózni? Épületeket, tájakat, embereket (azaz portrékat). A felsorolt fényképezőgép kategóriák ezekre a könnyebb "témákra" megfelelnek, természetesen árral növekvő sorrendben haladva a fényképezőgépek egyre több területen bevethetők. Olyan finomságokba, mint például az éjszakai fotózás, rendezvényfotózás nem akartam belemenni, mert nem ez a cikk célja.
süti beállítások módosítása