utaZol

utaZol

Első hónapok Gönyűn

2022. október 25. - azoltan

Immár több mint 4 hónapja, hogy elköltöztünk Budapestről a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűre, életünk egyik jelentős eseményét éltük át. Írásomban szeretnék emléket állítani e fontos mérföldkőnek és megosztani veletek azt, hogy miért szeretünk Gönyűn.

Kezdetek és elvárások

Győri származásunk révén mindig is szerettünk volna egyszer visszaköltözni szülővárosunk közvetlen közelébe, azonban mivel eddigi életünk során is megfordultunk több helyen belföldön és külföldön egyaránt, ezért nem ragaszkodtunk konkrét településhez választásunkkor.

Természetesen voltak saját preferenciáink, több szempontot is mérlegeltünk családunk leendő lakóhelyének kiválasztásakor. Olyan helyen akartunk lakni, ahol nincsen nagy zsúfoltság: sem a lakóházak, se az autók sokasága ne zavarjon minket. Fontos volt, hogy azért ennek ellenére minden fontos helyi infrastruktúra megtalálható legyen (óvoda, iskola, posta, gyógyszertár, házi és gyerekorvos…stb.). A közeli „nagyváros” (azaz Győr) pedig autóval, legalább autóbuszos tömegközlekedéssel könnyedén megközelíthető legyen, ne legyen a bejutás a forgalom és távolság miatt nehézkes, időigényes. Számított az is, hogy legyen a közelben természet, ahol kerékpározni vagy egy jót sétálni lehet.

dsc_1151.JPG

Gönyű, a tökéletes választás

Gönyű a fentieket figyelembe véve minden ponton megfelelt elvárásainknak: a településen családi házak viszonylag szellősen, normális „térközökkel” találhatóak meg. Nincsenek törpe telkek és hála égnek az ikerházas építkezés is elkerülte eddig a falut. Sok Győr környéki települést zsúfolásig beépítettek gondolkodás nélkül, szerencsére Gönyű nem képviseli e szemléletmódot ezidáig (és állítólag nem is célja a településnek a terjeszkedés, népességnövekedés minden áron). A közlekedés problémamentesnek mondható: Győrbe közlekedési lámpák nélkül el lehet érni az 1-es főúton, mely egyenes, viszonylag széles is.  A 813-as elkerülőre (győri M0-ás) lehet csatlakozni, az autópálya pedig 8 km-re Nagyszentjános irányába elérhető. Helyi buszjáratok mennek Győr felé rendszeresen, vasútállomás (Hegyeshalom- Budapest vonal) a szomszéd Nagyszentjános településen található (kb. 6 km-re házunktól). Közel van a természet: gyönyörű Duna-parttal rendelkezik a település, valamint egy erdő is található a közelében. A gyerekek a jó levegőnek köszönhetően még alig voltak betegek, sok időt tudnak tölteni a szabadban, ismerkednek a növényekkel, állatokkal. Kiépült a kerékpáros infrastruktúra is: Győrből kerékpárút vezet Gönyűre és idén elkészült a Komáromig vezető szakasza is. A Gönyű-Kikötőnél található fenékküszöb gáton, a Mosoni-Dunát keresztezve pedig át lehet menni Vének felé is. A hosszú távú tervek szerint a kerékpárút Szentendre felé az egész nagy dunai szakaszon ki fog épülni, ezért kíváncsian várjuk a fejlesztéseket.

dsc_2284-001.JPG

Van, amit meg kell szokni

Van-egy két dolog persze amit meg kell szokni: az egyik, hogy a bevásárlás például a fővárosihoz képest több szervezést igényel. Noha van egy szépen felújított és igényesen berendezett Coop a faluban és több kisebb bolt (vegyesbolt, ajándékbolt, zöldséges, mezőgazdasági bolt..,stb.) ettől függetlenül a nagybevásárlást célszerű Győrött megtenni az olcsóbb árak miatt vagy online intézni. Összességében végülis még mindig jobb a plázától távol lakni, mint mellette. A második az autóhasználat mértékének növekedése, rövidebb távokra kell használni az autót, a tömegközlekedési lehetőségek értelemszerűen korlátozottabbak a fővárosi mobilitáshoz képest: a busz menetrendje például egyenlőtlenül van elosztva: hol sűrűn, hol ritkán jár. Jobb időben szerencsére a településen kerékpárral érdemes közlekedni, a gyerekek többsége reggel kerekezik az iskolába, amely örvendetes. Hátrányként mondható – bár ez minden falu és kertváros sajátossága – hogy a téli időszakban a fa és vegyes tüzelésű kazánok miatt a levegő nem annyira tiszta és a változó széljárás megtréfálhatja a nyitva hagyott ablakok gazdáit – cserébe viszont összességében sokkal tisztább a levegő mint amit Kelenföldön megszoktunk. Autók általi légszennyezés szerencsére nincs vagy minimálisnak mondható. Én kicsit hiányolom a saját vasútállomást is, de szerencsére Nagyszentjános nincsen messze, ahonnan már Budapestre is könnyen eljuthatok, és a vasút zaját sem halljuk.

dsc_2257.JPG

További érvek Gönyű mellett

S következzen még néhány szubjektív érv amellett, hogy miért szeretünk Gönyűn lakni. Az itteni élet sokkal személyesebb, bár nincs még sok közeli ismerősünk, de nagyon barátságosak a helyiek: itt többnyire mindenki köszön, ami nagyon jólesik a sok éves személytelen budapesti lét után. Az óvoda, bölcsőde nagyon jól felszerelt és az iskola is annak tűnik. Az óvoda ráadásul a kelenföldivel ellentétben külső helyszínekre is viszi az ovisokat (séta a faluban, állatkerti látogatás, farmvizit…stb.), foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek (ovis hittan, néptánc, úszás...stb.)  Az önkormányzat és a helyiek pedig aktívak: fontosnak tartják a helyi értékek megőrzését, ápolják a hajós múltat, valamint a lélekszámhoz képest jelentős aktivitást tapasztaltunk a programok, rendezvények terén. A hívők közül a legtöbb katolikus vallású, vasárnaponként szentmise van a barokk stílusú templomban, a plébános azonban nem helyben lakik. A református és evangélikus vallásúaknak egy viszonylag új építésű közös templomban van lehetőség istentiszteleten részt venni. A nyár folyamán Gönyű 800 éves fennállása alkalmából olyan élménydús programot szerveztek nekünk, hogy meg kell emelnünk a kalapunkat a szervezők előtt. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a híres-neves Gödör nevű éttermet, ahová Győrből is szívesen kijárnak enni híres gasztronómiai értéke miatt.

Az itt eltöltött hónapok és tapasztalatok alapján nagyon boldogok vagyunk, hogy itt élhetünk és részesei lehetünk e kedves község és közösség jövőbeli életének. Külön öröm számunkra, hogy gyermekeink ilyen környezetben nőhetnek fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr5017961644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása