utaZol

utaZol

A híres-neves Kossuth utca Gönyűn

Gönyűi séta 3. rész

2023. június 25. - azoltan

Ki tudta, hogy Magyarország leghosszabb macskaköves útja Gönyűn található? Sétánkat a település ősi részét átszelő Kossuth Lajos utcán folytatjuk, ahol alaposan megnézzük a főbb látnivalókat. 

A Kossuth Lajos utca régen a főutat jelentette a gönyűieknek, itt futott az első "sétás" cikkemben említett Budapest-Bécs postakocsi útvonal. Később az 1. sz. főút megépítésével a forgalom a falu mai középpontjára helyeződött át, így a Kossuth utca megmaradt egy csendesebb, kanyargós utcácskának. Kb. 3 kilométer hosszú, bejárását a falu Komáromhoz közelebbi oldalán az Anker Panzió mellől kezdjük. Mielőtt elindulnánk megjegyezném, hogy a macskakő előnye, hogy nagyon tartós, nagyon nem kell karbantartani, ha jól megcsinálják, s még elegáns is szerintem. Hátránya, hogy esős időben elég csúszós, valamint az autók gumijának gördülési zaja hangosabb az átlagosnál.

1_macskako.jpg

Gönyű egyébként jól menedzseli a turizmusát, sok szálláshely várja a kikapcsolódni vágyókat. Az Anker Panzió is egy ilyen hely, étterem is működik benne, sőt mi már egyszer báloztunk is a régi szép napokat megidéző pincehelyiségében. Az utunk során még több szálláshellyel és vendéglátóhellyel fogunk találkozni.

A Kossuth Lajos utcán újabb és régebbi házak is megtalálhatók, néhány épületen megtalálható a helyi műemléki védettséget hirdető tábla, ezeket a házakat a szemlélő könnyen kiszúrhatja, mert valóban egyediek.

Az Anker Panzió után a Kossuth utcán elindulva a Leier Hotel előtt haladunk el, mely szintén jelentős szálláshelye a településnek. (A Leier gyár telepe egy kicsit előbb, az Anker Panzióval szemben helyezkedik el.) Továbbhaladva a bal oldalon látható Gönyű református-evangélikus temploma (Kossuth Lajos utca 147.), melyet 2005-ben szenteltek fel. Új építése ellenére szerencsére nem egy modern betontömb született, a templom inkább az erdélyi templomok hangulatát idézi.

2_reftemplom.jpg

A 133. szám alatt található a Hajóskert Vendégház, amely régi nádfedelével és szobáival mintha a múltból ragadt volna itt. Ezek után elhagyjuk a település postáját és néhány szép régi lakóházát is. Az utca bal oldalán a Duna Panoráma Panzió található (44. szám), amely teraszáról valóban csodálatos a panoráma a Nagy-Dunára.

3_hajoskert.JPG

Ezek után megérkezünk az előző cikkemben is említett "centrumba": Gyógyszertár, Egészségház, Hajósmúzeum találhatóak egymás mellett az utca bal oldalán, jobb oldalon sétány, a sétánytól jobbra lent pedig a Duna folyik, az utca itt van legközelebb a folyóhoz. A 93. számnál van polgármesteri hivatal, melynek udvarán van egy fedett rész színpaddal, amit a helyiek „pajtának” neveznek. A pajta rendezvényeknek ad otthont egész évben. A polgármesteri hivatal előtti teret Háry Dezső térnek hívják, a tér mellett található a korábban tárgyalt Postakocsi Fogadó és a Látogatóközpont is. A Postakocsi Fogadó előtti, jelenleg murvás teret várhatóan kezelésbe veszi az önkormányzat, miután nemrég megvásárolta a Fogadó tulajdonosától.

4_polgi.jpg

A centrumot elhagyva a Bem József utca kereszteződésénél található az általános iskola, mellette pedig a bölcsőde és óvoda épülete. Az iskolával szemben van egy kis park egy fedett pagodával. Pompás kis közösségi találkahely. A Kossuth utcán tovább haladva láthatjuk a római katolikusok Szent Péter és Pál templomát. A templom egy nagyobb zöld felület közepén helyezkedik el, néhány fa van előtte, mindig jó érzés megpillantani, ha arra sétálok. A templom országos műemléki védettséget élvez, 1795-ben szentelték fel az Esterházy család megbízásából, stílusában a klasszicizáló barokk jegyeit viseli. A bejárata felett egy latin nyelvű kőtábla emlékezik meg a felújításáról. Jelenleg szószékének van napirenden a felújítása, amelyre adománygyűjtést szerveztek.

5_romkat_templom.jpg

A 34. szám alatt az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Üzemét lehet látni, amely önmagában nem érdekes. Amiért érdemes figyelni az az előtte álló fenyőfák lombjai, ugyanis ezek a fák a téli időszakban sötétedés előtt a helyi bagolytársadalom kedvelt gyülekezési pontjának számítanak. Rengeteg fülesbaglyot lehet ilyenkor találni a fákon, akik az esti vadászat előtt itt verődnek össze.

bagoly.jpg

A baglyok birodalmát elhagyva még egy út menti kereszttel találkozunk, ahol a már ismert Duna Panoráma Tanösvény kezdődik, majd hamarosan kiérünk a faluból. Szintén találkozhatunk régi építésű házakkal, majd újabb építésűek következnek. Legvégül a macskaköves út is megszűnik. A Kossuth Lajos utca lakott végét egy szebb napokat is látott farmépület jelzi, ezek után az utca az 1-es főútba tér vissza Győr irányába.

6_kossuth26.JPG

Tipp: Nem szükséges az egész utcát begyalogolni, de ha letesszük az autót az tanösvény menti kereszt mellett, akkor onnan indulva a Kikötő utca kereszteződésében található keresztig egy 1,3 kilométeres sétában lehet részünk. Visszaút pedig a Gönyűi séta cikksorozat második részében ismertetett Kikötő utca – Duna sor – Panoráma Tanösvény útvonalon ajánlott, hogy körtúrát tegyünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr2818069762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása