utaZol

utaZol

Zwack múzeum és gyárlátogatás

2017. február 21. - azoltan

A hungarikumok lelkes rajongóinak erősen ajánlott egy fél délutánt eltölteni a Boráros tértől gyalog pár percre található Zwack Látogatóközpontban, mely hétfőtől szombatig várja a látogatókat, egyénileg is megtekinthető a múzeum, amely a gyár területén található (Dandár utca – Soroksári út sarok).

Az Unicum-sztori

Az Unicum története a tizennyolcadik század végére (1790) nyúlik vissza, amikor a Zwack család egyik őse II. József doktoraként megkínálja a nedűvel a királyt, aki a kóstolás után így szólt: „Das ist ein Unicum!” A gyógynövényalapú szeszt orvosságként, emésztés segítségére kínálták a kezdetekben, amely persze hamar túllépett a Habsburg császárok udvarán. A kereskedelmi forgalmazására érdekes módon fél évszázadot kellett várni – dr. Zwack egyik leszármazottja 1840-ben alapítja meg cégét, a gyógynövénylikőrt 1883-ban pedig védjegyes termékként jegyzik már. Érdekes volt számomra, hogy az Unicumot a kezdetektől az eredeti gömbölyű palackban forgalmazták, címkéjén a vörös kereszttel. A mai gyárépületbe 1892-ben költözött a gyártás, mind a mai napig itt, Ferencvárosban folyik a gyártás. Az épületegyüttes nagyon szépen rendben tartott, mintha most építették volna. (2004-es felújításakor a cél is az eredeti állapot visszaállítása volt). 1895-re a Zwack termékek már az egész világon elismert és keresett termékek lettek, az Egyesült Államokba is exportáltak. Ebben a korszakban keletkezik a cég „vizesember” plakátja is, amely a gyárban és a szuveníreken is többször visszaköszönt látogatásunk során (a kép forrása a Wikipédia).

unicum.jpg

A cég prosperálásának (sajnos ahogy a Törley gyárnál is) a második világháború vetett véget, három bombatalálat érte az üzemet, a front elvonultával szinte a nulláról kellett kezdeni mindent. Amire a család nagyjából helyreállította a károkat, addigra a kommunisták államosítják, persze mindenféle kártalanítás nélkül az üzemet. A vállalatot ekkor a két Zwack testvér, János és Béla vezette. János úgy döntött, hogy elhagyja az országot az erősödő politikai nyomás miatt, fiával Péterrel Olaszországba emigrál, zsebében az Unicum receptjében. Béla feleségével úgy dönt, hogy a gyárban marad, még ha alkalmazottként is, a receptet pedig nem árulják el, hamis receptet adnak át az akkor már állami vállalat rendelkezésére. Otthon maradásukban nincs sok köszönet: „osztályidegenként” a proletárdiktatúra internálja őket, azonban az ötvenes években ők is Olaszország felé veszik az irányt, ott megkezdik újra az igazi Unicum gyártását. Az államot nem zavarták a jogi problémák, továbbra is értékesítettek Zwack termékeket az Egyesült Államok felé, azonban Zwack János és Péter fia (ekkor már az USA-ból) beperlik őket és a „magyar” Zwack kénytelen lesz ezzel a névvel leállni a nyugati forgalmazásról. Zwack Péter sikeres üzletemberré válik a tengerentúlon: a Jim Beam céggel forgalmaz Zwack nevű termékeket az 1960-as években, sőt kipróbálja magát borimportőr cégeknél is. 1970-ben visszatér Európába, hogy felügyelje az „olasz” Unicum gyártási folyamatait. Szinte az elsők között az emigránsok közül tér vissza Magyarországra. Partnerével, Emil Underberg német likőrgyárossal együtt létrehozták a Peter Zwack und Consorten AG-t, és vegyes vállalatot alapítottak a még állami irányítású Budapesti Likőripari Vállalattal közösen. Aktív szerepet vállal a közéletben is, washingtoni nagykövet és országgyűlési képviselő is lesz. 2008-ban adja át Péter a vállalat irányítását gyerekeinek Sándornak és Izabellának, akik már a hatodik generáció a vállalat életében. 2012-es haláláig részt vesz a vállalat életében. Noha a gyár több új terméket is piacra dob az évek során (2004: Next, 2012: Unicum Szilva), de nekem továbbra is a klasszikus Unicum ízlik a legjobban.

A gyárban

A gyárlátogatásnak három fő része van. Egy nagyon jól megtervezett túrában lehet részünk, professzionális módon alakították ki a programot. A látogatók elsőként egy húsz perces rövidfilmet tekinthetnek meg a Zwack család és az Unicum történetéről, egy jól megszerkesztett, részletes és néhány ötletes effekttel teli filmről van szó. Utána lehet megnézni a lepárlót idegenvezetővel, amit az „Unicum szívének” is neveznek, meg lehet ismerkedni azzal a 40 féle gyógynövénnyel is, amiből a gyomorkeserű készül.

img_20170218_132926.jpg

Itt is az „ősi” állapotok visszaállítására törekedtek, a gyártás a közelben folyik. Következik a pince rész, ahol a hatalmas tölgyfa hordók között nyílik lehetőség Unicum és Unicum szilva kóstolására.

img_20170218_133905.jpg

A végén a múzeumi rész tekinthető meg egyedileg, a sok tárgyi emlék mellett rengeteg feles üveget láthatunk a világ minden tájáról. A legvégén az ajándékboltban vásárolhatunk a Zwack termékekből, a termékskála igen széles: a Hubertus, a Fütyülős és borok is ide tartoznak.

img_20170218_143945.jpg

A belépő ára 2000 Ft/fő, melynek megvásárlásával az ember 5% kedvezményre jogosult az ajándékboltban.

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr5212280229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása