utaZol

utaZol

Pezseg az élet a Törley Pincészetben

Egy pincelátogatás beszámolója

2016. december 10. - azoltan

Olvasóimmal ezen bejegyzésemben egy olyan élményt szeretnék megosztani, amelyhez nem kell sokat utazni, sok ember nem tudja, hogy a szilveszterek kedvelt italának, a Törley pezsgőnek egy saját látogatóközpontja van Budafokon. A modern kiállítás, a hangulatos pincerendszer, valamint egy 4 tételből álló pezsgőkóstolás részei a programnak.

A pezsgő túrára már régóta készültünk, azonban mindig valami közbejött. Mondjuk nem is könnyű a bejutás, egyéni látogatóknak minden hónap első szombatján nyújt lehetőséget a gyár. Ez is előzetes bejelentkezés alapján történik, mert 40 főnél több embert nem engednek be. Én kedves egyetemi ismerőseimmel vettem részt úgy, hogy előre bejelentettem magunkat. Hétvégén fel kell készülni arra, hogy ritkábban járnak Budafokra a BKK járataira, de szerencsére odaért mindenki 11 órára.

Külön kiemelném, hogy nem egy betanult szöveget előadott idegenvezető kalauzolt minket, hanem egy olyan idősebb úr, aki 1980 óta a Törley alkalmazásában áll, nagyon ismerte a pezsgőgyártás minden fortélyát és felmerült kérdéseket is kielégítően megválaszolta. Kaptunk a túra elején egy füzetet is, amiben összefoglalták a vezetés során elmondott információkat, ebből majd puskázok rövid beszámolóm folyamán.

Törley József, aki a külföldön szerzett ismereteit, tapasztalatait hazájában kívánta kamatoztatni.

Nem törekednék részletekre menő ismertetésre, aki komolyan érdeklődik a pezsgőkészítés tudománya iránt az fizessen be 3000 forintot és garantáltan nem fog csalódni. A túra elején a kiállítás a pezsgőkészítés kialakulásával (egy hatalmas pezsgősüveg formájú terem belsejében) és az alapító Törley József életével foglalkozott. A Törley család harmadik gyerekeként neki a tanulás jutott, a pezsgő hazájában Reimsben megszerzett ismereteit később Magyarországon kamatoztatta. Egy alapbor beszerző körútján jutott el Promontorra, a mai Budafokra, a többi pedig már történelem. A franciaországi kisebb gyárát 1882-ben hazaköltöztette, sőt egyik ottani szakértő barátját Louis Francois-t is magával csábította. Vele hamarosan szakított és a francia konkurenciája lett korábbi barátjának. Törley amúgy semmit sem bízott a véletlenre: a legmodernebb technológiát telepítette gyárába, 1890-ben már 20 ezer (!) négyzetméteres pincéje volt az Anna utcában. Az Etyek környéki szőlőkből kiváló alapborokat tudott előállítani. 1905-ben termelése elérte az egymillió palackot, nagy újítóként először alkalmazott tehergépkocsikat a szállításra, Törley nevéhez fűződik amúgy az első hivatalosan bejegyzett közlekedési baleset is (nyugalom: senkinek sem esett komolyabb baja, a pincetulajdonos pár palack pezsgővel vigasztalta a károsultat). Újító volt az üzleti életben, mai szemmel is modern marketinggel reklámozta a már exportált portékáját: plakátok, speciális pezsgőspoharak alkották a brandet. 1890-es években a pezsgő a felső tízezer italává vált, úri helyek nélkülözhetetlen kellékévé téve termékeit. 1896-ban nemesi címet kap Ferenc Józseftől. Saját kastélyt és mauzóleumot is építetett magának, nagy pártolója volt a művészeteknek. 1907-ben ünnepelte a gyár fennállásának 25. évfordulóját, az alapító azonban egy vakbélgyulladás következtében hirtelen meghal a kiváló szak- és üzletember. A gyárat bátyjai fiúgyermekei örökölték, a gyár egészen jól futott (az első világháború után a termelés visszaesett) a második világháborúig, amikor a pincészetet a csepeli művek bombázása során bombatalálat érte, a termelés utána pedig már állami pincészet keretein belül folytatódott. A minőségi helyett a mennyiségi szemlélet következett, 1992-ben a vállalatot privatizálják. Német kézbe kerül. Öröm az ürömben, hogy a gyár bezárása helyett a befektetők folytatták a hagyományokat, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel készül mind a mai napig a pezsgő, sőt a gyárba azóta tőkét is invesztáltak a tulajdonosok.

dsc_1266.JPG

A pincerészben (mi ott voltunk, ahol Francois pincéje volt korábban – ő kisebb volumenű, speciálisabb pezsgőket készített, mára a márka a Törleyhez tartozik) a pezsgőkészítés folyamatáról volt szó, bevallom jó volt meghallgatni, mert pontos ismereteim nem voltak a folyamatról. Minden az alapborral kezdődik, amihez olyan szőlőfajtát kell választani amelynek magas a savtartalma és összetétele, valamint tiszta és egészséges legyen a szőlő a leszüretelés időpontjában. A leginkább alkalmas szőlőfajták erre: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Grigio, Zöldveltelini, Riesling. A szüret kicsit korábban van, mint a borhoz való szőlőnél. A szőlőfeldolgozás gyors és kíméletes az oxidáció elkerülése végett, így megőrzi a szőlő primer aromaanyagait. A bort hasonlóan a fehérbornál alkalmazott reduktív eljárással erjesztik – itt is van házasítás, ami azért is szükséges, hogy hasonló minőségű legyen a pezsgő évről évre. Az alapborhoz tirage likőrt adnak, ami répa vagy nádcukrot tartalmazó jó minőségű bor. A pezsgő erjesztése során az élesztő alkohollá és szén-dioxiddá alakítja át. Fontos, hogy a pezsgő természetes úton létrejövő szén-dioxidot tartalmaz (míg a gyöngyözőbort mesterségesen dúsítják). A pezsgő még fajélesztőt tartalmaz, ami egy speciális élesztő, az elhalt élesztő jól ülepszik, tömörödik. A folyamat végén még expedíciós likőrt adunk hozzá, ami borból, cukorból vagy mustból készül, hogy a pezsgő kívánt édességi kategóriáját beállítsuk.

dsc_1296.JPG

A Törley különös módon mind a mai napig négy pezsgőkészítési módszert alkalmaz.

Methode traditionelle: Klasszikus pezsgőkészítési eljárás, a palackba töltött bor legközelebb akkor hagyja el a palackot, amikor a fogyasztó a pohárba tölti.

Methode transvasée: A palackban erjesztett és érlelt pezsgőt egy tartályba visszaürítik, hogy a palackok tartalmát egalizálják az egyenletes minőség biztosítása érdekében.

Methode Charmat: Könnyű, friss pezsgőket készítenek így, a teljes folyamat tartályokban zajlik.

Asti: Itt a must erjed pezsgővé (szintén tartályokban), enyhébb alkoholtartalmú, édes pezsgő, a nők kedvence.

Zárásként megemlíteném, hogy a pezsgők cukortartalmát más szavakkal fejezik ki, mint a boroknál. Itt a félédes kategória egyáltalán nem létezik. A szilveszteri pezsgőválasztásnál jól jöhetnek a következő kategóriák cukortartalom szerint (növekvő sorrendben): Brut nature (max 3 g/l), Extra brut (max. 16g/l), Brut (max 12 g/l), Extra Dry (12-17g/l), Dry vagy Sec (száraz – 17-32g/l), Demi Sec (félszáraz – 32-50g/l), Doux (édes – min 50g/l).

A pezsgőkóstolás a Zsolnayval kirakott csodaszép díszteremben történik, érdemes pár fotót készíteni ott is. Van lehetőség további kérdések feltevésére a kóstolás közben. Mi négy féle pezsgőt kóstoltunk – ha jól emlékszem egy brut pezsgőt (traditionelle eljárású), nagyon száraznak találtam. A többi charmat eljárású pezsgő: egy Excellence nevű új termék (extra sec), egy félszáraz és egy édes pezsgő is.

A túra körülbelül 2 és fél órás volt, csoportosan bejelentkezve több alkalom van a látogatásra, hétköznap is.

Források: a túrán elmondottak, Wikipedia, valamint a "Buborékok világa" c. tájékoztató anyag

dsc_1331.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://utazol.blog.hu/api/trackback/id/tr2912038369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása